•  
  •  
  •  

 

 

Календар

 

Контакти

 

 

200 - годишен юбилей отпразнува ОУ „Васил Левски“, с. Видраре, община Правец на 31.05. 2018 г.
Едно невероятно преживяване , споделено от много бивши и натоящи учители и ученици, родители и приятели, съмишленици и граждани. На входа на училището всички бяха посрещнати с пита и шарена сол по стара българска традиция.
Официални гости на събитието бяха г-н Румен Гунински-кмет на Община Правец, г-н Николай Яхов-председател на Общински съвет град Правец, г-жа Росица Иванова-началник РУО София регион, г-жа Албена Петрова – секретар на Община Правец, кметове на села, директори на училища и институции. Желаещите разгледаха старото класно училище намиращо се в селото, стаите за фитнес и гимнастика , музея на етносите, сградта на Подготвителна група към училището, реновираната учебна сграда с класните стаи, ресурсния кабинет, занималните, компютърната зала. Двете презентации : „Училището преди“ и „Училището днес“ показваха нагледно значими събития и дейности. В коридора се виждаха кътове , презентиращи дейностите на класовете по различни проекти и празници. Впечатляващ е кътът с автентичните документи от историята на училището.
В приказно украсения училищен парк се състоя тържествената част на събитието.
Директорът Деян Димитров откри празника с приветствие и представи гостите. Г-н Гунински, кмет на Община Правец и г-жа Росица Иванова, началник РУО София регион също приветстваха училището с празника и връчиха плакети за изключителни заслуги за развитието на образованието и възпитанието на младото поколение и съхраняване на традициите в населеното място на директора. 
На свой ред г-н Димитров връчи плакети за заслуги в образователното дело и издигане престижа на училището на бивши и настоящи учители. Сред наградените бяха и Мая Пенчева , бивш директор за създаване на съвременна визия на днешното училище, и Жанета Георгиева, директор на Фондация НМС , за дарителска дейност.
Г- н Димитров сподели за големия брой получени поздравителни адреси и прочете този от г-н Красимир Вълчев – министър на МОН,запозна публиката с постиженията на съвременното училище, след което предостави думата на учениците. 
На импровизирана сцена – стара класна стая, учениците върнаха гостите 200 години назад във времето. По уникален начин те пресъздадоха атмосферата на възрожденското училище и разказаха историята на двете училища - килийното и класното, започнала още през 1818 г. Звучаха най - българските песни и стихотворения. Годишният изпит на учителката Рада Госпожина по „История на видрарското училище“ приключи с оценка „Отличен“. 
Децата от подготвителната група развеселиха публиката . Спортната композиция „Пирамида“ с участието на Вл. Стефанов – учител по ФВС показа , че за силния училищен дух е нужно здраво тяло и спортна дисциплина. 
Танцовият състав към училището, в който участват и учители , вдигна настроението на публиката с прекрасното изпълнение на танца “Хоро за влюбени“ .
Коктейлът за официалните гости финализира юбилейното събитие, за което се бяха погрижили учениците от професионалната паралелка по туризъм към ГПЧЕ “Ал. Константнов“, град Правец. 
Емоциите и милите спомени бяха ароматът на празника. Всеки отнесе със себе си по късче от тях вкъщи, за да ги сподели с близки и приятели. 
Как ли ще изглежда един такъв празник за 300 –годишния юбилей на училището?! 
Дай,боже!